In een vorig artikel over het bijverdienen van scholieren hebben we laten zien wat je kind mag bijverdienen zonder dat de kinderbijslag of studiefinanciering in gevaar komt. Als je kinderen vakantiewerk gaan doen of als zaterdaghulp gaan werken zijn er een aantal dwingende regels omtrent de soort werkzaamheden zie ze mogen doen.
Voor kinderen tot en met 12 jaar is werken in Nederland niet meer toegestaan sinds het Kinderwetje van Van Houten uit 1874. Verder is in de huidige wetten en regels, op grond van Europese regelgeving, bepaald dat werk door kinderen van 13 t/m 15 jaar ook verboden is. Maar er zijn uitzonderingen mogelijk. Het gaat te ver om tot in detail aan te geven wat mag en wat niet. De opsomming is dan ook niet-limitatief, er zijn voorbeelden te noemen die niet hier vermeld zijn.
In de Nadere Regeling Kinderarbeid staat precies beschreven wat een kind op de werkvloer mag doen.
Wat mogen ze wel:
- vakken vullen of inpakken;
- groenten en fruit plukken;
- lichte werkzaamheden op bijvoorbeeld een manege, een camping of in een speeltuin;
- oppassen;
- auto’s wassen;
- folders of huis-aan-huisbladen bezorgen;
- en als je 15 bent, mag je ook ochtendkranten bezorgen (maar niet vóór 6 uur ’s ochtends beginnen).
Wat mogen ze niet:
- werken in een fabriek;
- werken met of in de omgeving van machines;
- werken met gevaarlijke en/of giftige stoffen;
- dingen tillen die zwaarder zijn dan 10 kilo;
- dingen duwen of trekken van meer dan 20 kilo;
- achter de kassa werken;
- vrachtwagens laden of lossen;
- zelf kranten bezorgen (helpen bij het verspreiden van folders en huis-aan-huisbladen mag wel);
- werken in de horeca als daar alcohol wordt geserveerd.
Ook aan werktijden zijn voorwaarden verbonden. Zo mag je op een schooldag niet meer dan 2 uur werken, op een zaterdag niet meer dan 7 uur en per week niet meer dan 12 uur. In de vakantie mag je niet meer dan 7 uur per dag werken en niet meer dan 35 uur per week en je mag alleen werken tussen 7 uur ’s ochtends en 7 uur ’s avonds. Voor kinderen van 15 jaar zijn deze tijden iets ruimer, respectievelijk 2, 8, 12 en 40 uur.
Jongeren van 16 en 17 jaar mogen bijna alle soorten werk doen zolang het niet gevaarlijk is en bijna net zolang als volwassenen. Ze mogen bijvoorbeeld niet werken:
- met gevaarlijke stoffen;
- met seal-apparatuur, lasers en radarinstallaties;
- op lawaaiige plekken werken (het geluid mag niet harder zijn dan 90 decibel);
- met apparaten werken die zo trillen dat het gevaarlijk is voor je gezondheid.
Bovendien mag werken hen niet beletten om naar school te gaan. Er zijn ook risicovolle werkzaamheden die zij wel mogen uitvoeren, maar dan alleen onder deskundig toezicht.
Als kinderen 18 jaar of ouder zijn dan mag je werken waar je maar wilt, en verdienen wat je maar wilt tenzij je studiefinanciering krijgt! Het is sowieso interessant voor jongeren om te weten wat je mag verdienen. Een opsomming van de minimum (uur) lonen kun je hier vinden.